Repareer zelf je (koffie)apparaat voor 35 cent!

Repareer zelf je (koffie)apparaat voor 35 cent!

DIY voor minder dan 1 euro!

Van de een op de andere dag is je koffiemachine, espressoautomaat, of zelfs wasmachine, wasdroger of vaatwasser dood. Hij gaat niet meer aan, geen geluid of piepjes en het display werkt ook niet meer.

Wat nu? Lees verder en ontdek dat je vrijwel al deze apparaten voor slechts 35 cent zelf kan repareren!

Aangezien ik precies dit probleem had met mijn PrimaDonna S De Luxe ECAM 26.455 ben ik op zoek gegaan naar de oorzaak.

  • Allereerst natuurlijk de groep (van het huis) gecontroleerd, de waterkoker in hetzelfde stopcontact werkt gewoon.
  • Ook de kabel (standaard computerkabel) is niet kapot, deze werkt wel in een ander apparaat
  • De schakelaar aan de achterkant is echt ingeschakeld, er is niks te horen als je hem indrukt (behalve het klikken van de knop zelf natuurlijk)

Ok, dan maar open maken!
Is dit de moeite waard? Zeker, een nieuwe machine zoals deze kost 1000-1300 euro, een nieuwe printplaat 60-70 euro.

DISCLAIMER – Ik ben niet verantwoordelijk voor alle gevolgen voortvloeiend uit het volgen van deze handleiding. Deze is enkel om een idee te geven wat er mis kan zijn, zo nodig dien je een expert in te schakelen om je apparaat te repareren!

  1. Schakel de knop van de machine uit, verwijderd te stekker uit het apparaat en het stopcontact.
  2. Verwijder de RVS klep van de bonen voorraad. Doe hem open en gebruik de twee lipjes (met je nagel naar binnen duwen) om hem los te krijgen
  3. Verwijder nu ook het plastic deksel en de bonen zelf om te voorkomen dat ze zometeen overal en nergens liggen. Verwijder nu je bezig bent ook het waterreservoir en het koffiedikbakje e.d.

4. Verwijder nu het klepje/plaatje welke de schroeven van de achterplaat verbergen.
Dit is wat gepriegel, zelf heb ik een oud pasje gebruikt om er tussen te duwen waarmee ik de lipjes (zie volgende foto) een beetje meer speling kon geven. Uiteindelijk is het best stevig, maar doe wel voorzichtig.

5. Verwijder de twee schroeven en schuif de complete achterplaat omhoog

6. Verwijder de twee schroeven van het rechter zijpaneel (links te zien op de foto)
Schuif deze naar achteren (groene pijl), hou er rekening mee dat er bovenaan een lipje zet waar je een beetje moet helpen (rood omcirkeld)
Je hoeft hem slechts een klein stukje te schuiven (2-3 cm) waarna hij zijwaarts afgenomen kan worden, er zijn wel een paar lipjes (ter hoogte van het waterreservoir) waar hij een beetje klemt.

7. Bekijk de printplaat nauwkeurig, maak foto’s van de locatie van alle draden

8. Zoek naar beschadigde onderdelen.

Defecte zekering, niet zichtbaar maar met multi-meter laat deze geen spanning meer door. Type: 47R 5% 3Watt (brandwerend)
Inductor met schade, niet vereist om te vervangen maar wel aan te raden. Type: Inductor 1 Mh (1000 Uh)
Defecte IC, er is zichtbare ‘smeltschade’ op de chip. Dit is een 7-pins SMD schakelregelaar. Type: LNK 364GN

9. Bestel de nieuwe onderdelen, dit kan bij een lokale speciaalzaak (niet de Mediamarkt of BCC – maar echt een gespecialiseerde electronica onderdelen winkel) of gewoon online (veel goedkoper per onderdeel, maar lange levertijden). Nederlandse webshops verkopen de onderdelen ook, maar hier ben je al snel 5-10 euro kwijt voor de onderdelen en nog eens 6-8 euro aan verzendkosten…

AliExpress bied hier mogelijkheden (als je even zonder koffie kan):

10. Haal pas als de onderdelen binnen zijn de printplaat uit de machine, dit voorkomt dat je niet meer weet hoe het aangesloten zat

Er zijn 6 schroeven in totaal (hierboven is er al 1 uit), deze schroeven zijn korter dan die van de behuizing. Let hier dus op.

11. Desoldeer de defecte onderdelen 1 voor 1, en plaats in diezelfde volgorde de nieuwe onderdelen.
Een tip om de SMD chip te vervangen; knip eerst de pootjes door met een zijkniptang. Verwijderd zoveel soldeer als mogelijk voor je de nieuwe er op plaatst.

De nieuwe zekering (en links is nog net de nieuwe inductor te zien)
Nieuwe LNK 364 GN

12. Zorg dat er nergens soldeervet achterblijft. Maak dit zonodig schoon is met isopropyl/isopropanol alcohol en laat het goed drogen (of gebruik perslucht). Meet vervolgens het circuit weer door, als het goed is kan je vanaf de zekering tot aan het 7e pootje van de IC een meting doen.

13. Plaats de printplaat terug incl. de 6 schroeven en sluit alle kabels weer aan zoals op de foto’s die je vooraf hebt gemaakt.

Hij doet het weer! Nooit gedacht zo blij te zijn met deze melding haha ­čśë

14. Test de machine. Hij hoeft hiervoor niet dicht gemaakt te worden, maar pas goed op dat je geen dingen aanraakt waar spanning op staat!

15. Verwijder tijdelijk de stekker weer en plaats alle panelen e.d. weer terug in omgekeerde volgorde.

Nadien heb ik nog wat foto’s gemaakt mijn Flir camera, en er is eigenlijk wel goed zichtbaar waarom deze onderdelen relatief snel kapot gaan. De IC LNK 364 GN is +/- 37 graden, dit is het warmte onderdeel op de printplaat en deze temperatuur heeft hij continu. (waarschijnlijk warmer met de kap dicht – na enkele bakjes koffie)

Tot slot; ben je niet zo handig om dit zelf te doen en ken je niemand die je kan helpen? Dan kan je er ook voor kiezen om de gehele printplaat te vervangen, voor deze machine kost deze 60-70 euro excl. verzendkosten. Veel meer dan 35 cent dus, maar bespaart je wel het werk en risico dat er nog meer kapot gaat. Via Google is de printplaat bij diverse onderdelen webshops te vinden.