Volume knoppen werken niet na upgrade AppleTV tvOS 17.0

Volume knoppen werken niet na upgrade AppleTV tvOS 17.0

Apple update op regelmatige basis al hun apparaten, minstens jaarlijks. Zo ook de AppleTV die dit jaar naar versie 17 ging.

Helaas is er ergens in dit proces iets niet helemaal goed gegaan aangezien er meerdere mensen wereldwijd last hebben van problemen met de afstandbediending. Na de update werken namelijk de volume knoppen niet meer om de TV te bedienen. Hierover zijn meerdere Reddit threads te vinden met een heel scala aan oplossingen; Herstarten, HDMI-CEC opnieuw instellen, fabrieksinstellingen terug zetten van zowel TV als AppeTV. Maar helaas, niks werkt.

Aangezien ik wil voorkomen dat alle AppleTV’s dit issue zouden vertonen (handig, overal weer 2 remotes neerleggen) en geen zin heb om ze allemaal te resetten ben ik op zoek gegaan naar een andere oplossing.

Probleem

Het issue ontstaat alleen als je gebruik maakt van HDMI-CEC via de HDMI poort van je TV maar het volume van de TV nog wel wordt aangestuurd via infrarood. Via HDMI-CEC kan je bijv. de TV via de HDMI poort (dus AppleTV) aan en uit doen. Het kan dan zo zijn dat je remote wel gewoon infrarood naar je TV blijft sturen voor het volume en daar zit het probleem in.

Na de update naar tvOS 17 is de afstandbediening namelijk vastgelopen. Alles werkt naar behoren behalve de infrarood module in de afstandsbediening, je merkt het dus niet direct. Je kan dit testen door via systeem instellingen van je AppleTV aan te geven dat je een nieuwe TV wil inleren. Als je dit doet maar de AppleTV nergens op reageert (lampje voorop knippert ook niet als je een knop van de originele afstandbediening indrukt) dan heb je zeer waarschijnlijk last van dit probleem.

Het probleem bestaat in tvOS 17.0 en 17.1. Tenminste, bij 17.1 blijft het probleem bestaan, het lost zich dus niet vanzelf op.

Oplossing

Herstart je AppleTV remote. Dit doe je door de TV/Control Center knop samen met de volume omlaag knop ingedrukt te houden.
Doe dit voor 5 seconden en kijk terwijl je dit doet naar het lampje van de AppleTV, deze gaat uit en aan als de herstart succesvol is. Op de remote zelf of het beeldscherm zie je hier nog niks van. Na een paar tellen zal de verbinding van de remote verloren gaan en zich weer herstellen. Probeer nu eens de volume knop!

Tada, probleem opgelost!

Bron: https://support.apple.com/en-us/102569