Samsung HW-H750 zelf repareren voor 2 cent!

Samsung HW-H750 zelf repareren voor 2 cent!

Mijn Samsung soundbar die ik een jaar of 10 geleden heb gekocht heeft het begeven. De subwoofer geeft nog wel de lage tonen, maar de soundbar geeft geen kik meer. Dit heeft hij al eens eerder gedaan, maar een power-cycle lost het probleem helaas niet meer op.

Hoewel ik vaak wel van de ‘nieuwe’ tech kopen ben, vind ik het wel zonde om iets nieuws te kopen waar ik uiteindelijk niks van heb gemerkt.
In plaats van een nieuwe Soundbar kopen heb ik besloten eerst eens te kijken of er niet gewoon iets heel simpels mis ik was ik zelf kan oplossen. Dit werkte ook goed bij mijn koffiemachine DIY-reparatie (die het nog 4 jaar langer heeft volgehouden). Dus laten we eens wat proberen, voorlopig geen Dolby Atmos 9.1 bladibla voor mij! (wat me toch weer 600-1500 euro zou kosten…)

Bij de eerste zoekopdracht kwam ik al artikelen tegen van anderen die hier ook problemen mee ervaren. Zowel met het exacte model HW-H750 als vergelijkbare producten van Samsung. Het doorslaggevende artikel staat op Reddit. Hier wordt gesuggereerd dat het mogelijk de IC is die zorgt voor de -24 volt stroomvoorziening. Dit is de IR25603SPBF wat een “half bridge oscillator” zou zijn. Mocht dat niet het probleem zijn kan het ook aan een aantal mosfets of zener diodes liggen. Specifiek die op positie AD1003 en AD1004.

Bij het doormeten van de IC (pin 4) kreeg ik geen -24 volt (eerder -9), maar ik kreeg niet direct het gevoel dat dit het probleem was. Eerder dat ik wellicht op de verkeerde manier meet, eerst dus maar eens verder zoeken. De zener diode op AD1003 gaf geen sluiting bij het doormeten met een multimeter, maar die op AD1004 wel. Zou het zo simpel zijn?

Op zoek dus of ik ergens een geschikte zener diode heb liggen… Ik heb 2 versies liggen, die veel groter zijn dan het origineel (paar cm i.p.v. een paar mm). Bij het opzoeken van de specificaties lees ik dat een zener diode best te groot/zwaar mag zijn, geluk bij een ongeluk. Laten we het gewoon eens proberen, stuk is hij toch al.

Op bovenstaande foto is de Zener Diode op AD1004 vervangen door een alternatief. Niet heel mooi, met name functioneel. Als de kap er op zit zie je er gelukkig niks meer van. Om de oude diode makkelijker los te krijgen heb ik de heat gun van mijn soldeerstation gebruikt.

Aansluiten maar… WOW het werkt!
Dit geeft toch wel voldoening. Zo een klein en simpel onderdeel tussen al die chips. Je koopt er zo 100 voor 2 euro, dus de soundbar is gerepareerd voor 2 cent! Hopelijk houdt hij het nog jaren zo vol.